2014. március 22., szombat

Hírek a múltból 5. Monitorok Komáromban

A cs. és kir. Duna Flotilla egységei rendszeres vendégnek számítottak Komáromban, az erre járó hadihajókat rendszerint nagy érdeklődéssel fogadta a város lakossága. A monitorok általában egy-egy éjszakára kötöttek ki, az esemény pedig természetesen a helyi sajtó figyelmét sem kerülte el. Alább két ilyen témájú rövidhír olvasható 1911-ből és 1912-ből.




Monitorok Komáromban



Hétfő délután Komáromban kikötött a dunai flottilla két legnagyobb monitora a Temes és a Bodrog. A monitorok az alsó Duna partján az ú. n. vízi kapu fölött vetettek horgonyt. Mind a két hajó 70-70 milliméteres páncélövvel és erős páncélfedélzettel van ellátva, van rajtuk két-két 12 centiméteres toronyágyú, egy tarackágyú, és számos géppuska. A monitorok 440-440 tonnásak és két-két 1200 lóerős csavar van rajtuk. A létszám tisztekkel együtt 71 főnyi egy-egy monitoron, míg az őrjáró naszádokon egy fregatthadnagy parancsnoksága alatt állandóan 9-12 ember van. A Temes parancsnoka Gelletich János sorhajóhadnagy, aki egyúttal parancsnoka az egész dunai flottillának. A Bodrogon De Francesci Károly sorhajóhadnagy parancsnokol. A monitorok Budapestről érkeztek Komáromba s kedden már tovább folytatták utjokat Pozsony felé, hol gyakorlatokat fognak végezni. Itt időzésük alakalmával nagy nézőközönsége volt a monitoroknak.


Komáromi Lapok 1911.05.31


Monitorok Komáromban



Dunai flottillánk két hajója: a Szamos és a Kőrös hadihajók, valamint a B. és D. jelzésű őrhajók Mallinarich fregattkapitány parancsnoksága alatt szerdán este Komáromba érkeztek. A monitorok, melyeknek sok nézőjük volt, a Pozsonyban tartott utász-gyakorlatokon vettek részt s városunkból csütörtök reggel indultak tovább Budapest felé.


Komáromi Lapok 1912.08.10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése