2015. augusztus 20., csütörtök

Fénykép 9.: Tüzér kimenőn

A kép Wittmann Nándor Nádor utcai műtermében készült, a görögkeleti templom udvarában. A felvételen egy fiatal közös hadseregbeli tüzér látható. Waffenrockjának gombjain kivehető a tüzérjelvény, ebből tudni lehet, hogy a fénykép 1908 után készült, ezt megelőzően az osztrák-magyar tüzérek ugyanis alakulatszámmal ellátott gombokat hordtak. Mellén tüzér ügyességi jelvényt  visel, amelyet egy szakmai vizsga letételével lehetett kiérdemelni. A jelvényhez sípzsinór csatlakozik, a végén síp függ. Figyelemre méltó, hogy mind a derékszíj, mind a csat tükörfényes. Az osztrák-magyar hadseregben szolgáló Tömörkény István egyik novellájában így emlékezett meg a derékszíj tisztításáról: 

...a derékszíj [...] oly ragyogó legyen, hogy ha rászállna valamely légymadár, lecsússzon róla azonnal a rettentő nagy fényessége következtében.
A katona jobb kezében szivar, amely kedvelt kellék volt az emlékfotózásoknál. Mellette, az óra előtt az asztalkán egy tábori sapka látható. Jól látszik, hogy egy merevített oldalú, extra darabról van szó, hiszen a rendes tábori sapkák nem voltak ennyire szögletesek. Ezeket a különféle kivitelben készült extra sapkákat szinte minden nagyobb helyőrségi városban meg lehetett venni, sőt postai úton, katalógusból is rendelhető volt. A kidolgozástól függően 2,5-3 koronába kerülő fejfedőket a katonák maguk vásárolták meg, hiszen a kimenőn lényegesen csinosabban festett benne az ember, mint a kincstári "komisz" sapkában. A tábori sapka mellett a katona cipője sem a szokványos bakancs, hanem egy jóval finomabb kivitelű fűzős cipő. Ezekből a kiegészítőkből feltételezhető, hogy a képen látható tüzér jó anyagi háttérrel rendelkezhetett, hiszen a zsoldjából aligha futotta volna efféle kiadásokra. Nadrágja egyenes szabású pantalló, így nagy valószínűséggel vártüzér alakulat katonája. Komáromban ebben az időszakban a cs. és kir. 6. (Edler von Kollarz) vártüzér ezred törzse állomásozott. Oldalfegyvere hosszú Werndl-szurony. Ebben az időszakban az osztrák-magyar hadsereg már Mannlicher-puskákat használt, de a tüzérség és a műszaki alakulatok jó része még a régi Werndl-rendszerű fegyverekkel volt ellátva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése