2017. január 7., szombat

Fénykép 14.: Csehszlovák lovasság

A mostani bejegyzésben egy csehszlovák lovaskatonákat ábrázoló csoportképet szeretnék bemutatni. Tudomásom szerint a korszakban csupán egyetlen lovasalakulat állomásozott az északi városrészben, de szerencsére a fotón látható tábla egyértelművé teszi, hogy a 3. számú ezred 5. századának katonái láthatók a felvételen. 

Sajnos a tábla jobb alsó sarkába írt dátumot az egyik katona takarja, így csak a annyi bizonyos, hogy a fotó 1928 és 1936 között készült. A képen látható két könnyű géppuska ZB vz. 26 típusú, ezeket 1928-tól rendszeresítették a csehszlovák hadseregben. A tábla felirata egyértelműen Jezdecký pluk, vagyis lovasezred. A cseh lovasság ezredeit 1936-ban dragonyosezredekké (Dragounský pluk) nevezték át.
A táblán olvasható a Svatopluka knížete Velkomoravského, vagyis a Szvatopluk nagymorva fejedelem felirat is. A csehszlovák hadsereg egyes ezredeinek ugyanis a hadrendi szám mellett nevük is volt. A névadók részben történelmi személyek voltak, de például a regnáló államelnök, Tomáš Garrigue Masaryk nevét még életében két alakulat is felvette. 
A 3. lovasezred békehelyőrsége egyébként Érsekújváron volt, de a századok egy része Komáromban állomásozott.

Pár szót érdemes ejteni a fénykép készítőjéről, Alexej (Alexandr) Sobotkáról is. Az 1891-es születésű, brünni illetőségű Sobotka 1914 decemberében, a 31. Landwehr gyalogezred tizedeseként esett orosz hadifogságba. Majdnem négy évi fogság után, 1918 augusztusában Omszkban csatlakozott a Csehszlovák Légióhoz. Legionáriusként tért haza, orosz feleségével együtt, akivel kint házasodtak össze. A szolgálatból 1919 december végén bocsátották el. 1923-ban települt Komáromba, ahol megvásárolta Kaksa Géza műtermét és fényképészként kezdett dolgozni. Mivel a városban ő volt az egyetlen cseh fotográfus, ügyfélkörét főleg a katonák és a hivatalnokok jelentették. Nagy előnyt jelentett számára, hogy mint egykori legionárius, beengedték a katonai létesítményekbe fényképezni, az itt bemutatott csoportkép is egy ilyen alkalommal készülhetett. Sobotka 1938-ban, a Felvidék visszacsatolásakor elhagyta a várost.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése