2019. február 20., szerda

Fénykép 18.: Őszirózsa helyett


Azt valószínűleg mindenkinek elmondták az iskolában történelemórán, hogy 1918 október végén Budapesten kitört az úgynevezett őszirózsás forradalom. Az esemény közismert neve onnan ered,
hogy a részt vevő katonák tábori sapkáikról eltávolították az uralkodói névjellel díszített sapkarózsákat, és helyébe őszirózsát tűztek - kézenfekvő választásként, hiszen a Halottak napjára készülődő városban a növény mindenütt megtalálható volt.
Azt már kevesebben tudják, hogy október 31-én az események után kullogó Honvéd Főparancsnokság, József főherceg utasítása alapján hivatalosan is engedélyt adott a sapkarózsák levételére. Egyúttal megengedték a nemzeti színű kokárdák viselését.
A forradalmat követő időszakban a még meglévő alakulatok katonái hol így, hol úgy oldották meg a jelképek lecserélését. A tiszti sapkák hímzett rózsáin a névjelet tartalmazó középmezőt viszonylag könnyű volt egy nemzetiszínű szalagdarabbal eltakarni. Mivel a legénységi sapkarózsák egy darab fémből készültek, azokat nem nagyon lehetett átalakítani - bár erre is akadtak példák. A legénység általában egy nemzetiszínű szalaggal bevont gombot, vagy egy szalagdarabot varrt a sapkájára, de akadtak olyanok is, akik semmit sem viseltek a rózsa helyén.
A bemutatott képen egy őrmester látható. Sajnos a sapkája csúcsa nem vehető ki rendesen, de ő valószínűleg egy kis darab nemzetiszínű szalagot varrt fel a rózsa helyére. A galléron már csak egy keskeny posztócsík jelzi a gallérhajtóka színét. 
A felvétel Licht Ödön fényképész műtermében készült a Klapka tér 9-es számú házában. Licht 1912-ben nyitotta meg üzletét, és 1922-ben bekövetkezett haláláig dolgozott itt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése