2020. május 1., péntek

Szalay Lipót és bajtársai

A mellékelt dokumentumot egy kedves barátomtól, Hideg Istvántól (Vasi k.u.k. matrózok Hagyományőrző Csoport) kaptam közlésre. Az okmányt 1913 május 1-én állították ki. A rajta névvel és címmel szereplő ötven haditengerész az SMS Zrínyi pre-dreadnought csatahajón szolgált. Az irat létrehozói írásban rögzítették, hogy hét esztendővel később, 1920 május 1-én (tehát pont 100 éve) újra találkoznak. 

Hogy a találkozó végül létrejött-e, sajnos nem tudjuk. A dokumentum elkészülte után alig több, mint egy évvel a világ lángba borult, s 1920 május elsejét már valószínűleg nem mindenki érte meg a felsorolt tengerészek közül. 
A nevek közt szerepelt egy komáromi tengerész, Szalay Lipót is. Ha meg is történt a találkozó, ő szinte bizonyosan nem lehetett jelen, hiszen otthona, Észak-Komárom ekkor már egy másik ország része volt, amit alig egy hónap múlva szerződés is rögzített. Rajta kívül még 13 tengerész lakhelye került az országhatáron kívülre 1920-ra.
Szalay Lipót civilben ács volt, a Czigány tér 2. alatt lakott Ilona nevű nejével. Az I. világháború alatt őt is behívták a haditengerészethez. A nejéhez 1917-1918 folyamán írt képeslapok közül néhányat - leszármazottai jóvoltából - ma az észak-komáromi Duna Menti Múzeum őriz. Ezek közül ez egyiket nemrég az intézmény Facebook oldalán is közzé tették, ez (is) adta ennek a bejegyzésnek az apropóját. 

Ezt a bejegyzést Szalay Lipót és 49 bajtársa emlékének ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése