2020. július 28., kedd

A Klapka-tüzérosztály ezrednapja Komáromban (Filmhíradó!)

Filmhíradók Online oldalon találtam ezt a nagyon is a blog témájába vágó filmhíradó-részletet. A mindössze 57 másodperces felvétel a Komáromban állomásozó m. kir. 6. Klapka György honvéd tábori tüzér osztály ezrednapjáról készült, amelyet 1940. április 21-én rendeztek meg.


 

Egy rövid sajtó-tudósítást is sikerült találnom az eseményekről:

— (A Klapka tüzérek komáromi ezrednapja.) 
A m. kir. Klapka György 6. honvéd tábori tüzérosztály vasárnap rendezi Komáromban ezrednapját. Szombaton este egy gyalog-diszüteg vonul fel a Klapka-szoborhoz, ahol egész éjjel díszőrséget áll. Vasárnap ünnepélyes tábori mise után megkoszorúzzák Klapka tábornok ércszobrát. Kalmár Aurél alezredes és Alapy Gáspár polgármester mond beszédet. Utána diszfelvonulást tartanak, majd közös ünnepi ebéd lesz és kiosztják a kitüntetéseket. 
Nemzeti Ujság, 1940. április 20.

Függetlenség 1940. április 23.


Néhány érdekesebb részletet kiemeltem a filmhíradóból:

A bábolnai ménesbirtok hadiárvákból álló fúvószenekara vezeti a menetet
A bábolnai ménesbirtok hadiárvákból álló fúvószenekara vezeti a menetet


Az osztály átkel az Erzsébet-hídon


A várkápolna az Ujvárban.

Az eseményen részt vevő tisztek csoportja. Ha valaki felismeri valamelyikőjüket, ne tartsa magában :)


Az osztályparancsnok megkoszorúzza a Klapka-szobrot. A fenti újságképen ugyanez a mozzanat látható.

Kalmár Aurél alezredes, osztályparancsnok(1891.02.06-1972.08.16) 1930-1937 közt katonai attasé volt Berlinben, a nyakában látható III. osztályú német Sas Rendet valószínűleg a beosztásból való távozásakor kapta.


Egy jól elkapott képkocka.

Az osztály elvonul a Nádor utcán. A képen egy 1937 M 10,5 cm-es könnyű tábori tarack, ismertebb nevén a Göring-tarack látható.

Ugyancsak ennek a napnak az emléke ez a dokumentum is: a Klapka György képével díszített oklevelet bizonyos Medve János tizedes kapta a csapatkiképzés terén kifejtett átlagon felüli teljesítményéért, mint dicsérő elismerést. A Komárom megyei Császár községből származó katona igen büszke lehetett a dokumentumra, ugyanis hosszú évtizedekig bekeretezve lógott otthonában a falon. Ennek megfelelően elég rossz állapotban került elő, de a szakszerű restaurálás során sikerült valamelyest helyreállítani. Az alakulat pecsétje és a parancsnok aláírása sajnos nagyon megrongálódott az évek során.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése