2022. november 8., kedd

Fénykép 24.: Két fotó

A következő bejegyzés egy kis "tanmese" arról, hogy egy mégoly jelentéktelennek látszó részlet is információt hordozhat. 

Első fotónk egy meglehetősen viharvert fotóképeslap, hátulján szűkszavű felirat: Emlékül fivértektől! Sanyi 916 V/4 Komárom. A felvételen egy fiatal katona látható. szemernyő nélküli tábori sapkában, derékszíj nélkül, a gallérjára varrt rendfokozati jelzést a kihajtott nyaksál eltakarja. Sapkája jobb oldalán jelvény, a formája szerint a hivatalos sapkajelvények egyike, az uralkodót, Károly trónörököst, vagy Figyes főherceget ábrázolja. Az asztalon nyugtatott jobb keze érdekes - mintha valamiféle protézis lenne az ujjak helyén. De az sem lehetetlen, hogy csak a karórája szíja, és a kezében tartott bőr kesztyű kelt ilyen hatást. Önkéntesi paszomány nem látszik a zubbony ujján, a cipője ellenben nem kincstári darab, szóval lehet hogy emberünk jobb anyagi körülmények között élt, de az önkéntesi joghoz nem rendelkezett megfelelő iskolai végzettséggel. 

Ennél több információt első látásra nem lehet kinyerni a képből. Azonban volt egy részlet, ami nem hagyott nyugodni - valami, amit már láttam valahol máshol is. Sokáig tartott, mire beugrott, hogy a szék, amin a katona ül, valahonnan ismerős. Jobban megnézve eléggé egyedi formájű ülőalkalmatosság, valószínűleg spanyolnádból (gyompálma) készült, akárcsak a mellette álló asztal. 

Fellapoztam tehát a többi rendelkezésemre álló Komáromban készült korabeli műtermi felvételt, és hamarosan meg is találtam ugyanezt a széket, mégpedig egy vizitkártyán. 



A második fotó egy - valószínűleg - gyalogos katonát ábrázolt, a nemzetiszínű szalagokkal feldíszített sapkája alapján nem sokkal a frontra indulás előtt. Mellette pedig ott állt ugyanaz az egyedi formájú ülőalkalmatosság, mint az előző felvételen. Vizitkártyáról lévén szó, itt ismert volt a fotós: Paál József. A műterem berendezéséhez használt szék alapján az első felvétel is minden bizonnyal az ő Baross u. 3. szám alatti műtermében készült 1916-ban. Feltűnő, hogy a szék támlájának felső részén lévő hajlított dísz ezen a fotón már nem látható. Valószínűleg időközben letört, ebből következően a vizitkártya készült el korábbi időpontban. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése