2014. január 29., szerda

Fénykép 3. Vadászhadnagy


Ezen a felvételen az osztrák-magyar hadsereg egyik tábori vadász zászlóaljának hadnagyát láthatjuk. Mellén az 1898-ban, Ferenc József uralkodásának 50. évfordulójára alapított emlékérmet viseli, a fegyveres erők vörös színű szalagján. Kimenő öltözetben örökíttete meg magát, fűzölddel hajtókázott csukaszürke waffenrockjához fekete pantallót és fekete tiszti sapkát öltött. A sapkára tűzött jelvényből szerencsére egyértelműen beazonosíthatjuk az alakulatát, a cs. és kir. 19. (magyar) vadászzászlóaljat (Ungarisches Feldjägerbataillon Nr.19).
Az 1849-es alapítású alakulat hadkiegészítési központja 1897-ben Komárom lett, legénységét Nyitra és Komárom vármegye férfilakossága adta. A zászlóaljnak csak a pótkerete állomásozott a városban, az egység a kép készítésének idején Pozsonyban tartózkodott.
A kép hátulján kézzel írt keltezés olvasható: Komárom, 1900. V./10. (szombat). Sajnos név nem került dátum mellé, de az írásmódból valószínűnek tűnik, hogy a képen látható tiszt magyar anyanyelvű volt.
Végezetül essék néhány szó a fényképészről is: ifj. Wittmann Nándor műterme Nádor utcában, az úgynevezett Ráctemplom  udvarában működött 1877 és 1920 között. Igazi fényképészcsaládba tartozott, hiszen édesapja id. Wittmann Nándor is fényképészként dolgozott a városban, sőt két lánytestvére is ezt a szakmát választotta. Ifj. Wittmann halála után  a templom udvarán felépített műteremben 1948-ig folytatódott a fotózás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése