2014. augusztus 26., kedd

Az elsők

Az I. világháború első komáromi hősi halottja a Komáromi Ujság 1918 júniusi gyűjtése szerint Éhmann (Ehmann) Béla volt, aki 1914 augusztus 16-án a szerbiai Višegrad közelében halt hősi halált 21 éves korában. Róla sajnos csak annyit tudunk, hogy a komáromi 12. közös gyalogezredben szolgált gyalogosként. Emlékét a Szent András templomban elhelyezett emléktábla őrzi.


Az első hősi halott, akinek halálhíre eljutott a városba, Borsi Ferenc, a 83. közös gyalogezred 22 esztendős hadapródja volt. Ő 1914 augusztus 28-án halt meg a mai Lengyelország területén található Bychawa településen. Halálról ennyi jelent meg a helyi sajtóban:

Őszinte megilletődéssel vettük a szomorú hírt, hogy Borsi Ferenc Komárom sz. kir. város számtisztje, Borsi Ferenc posta és távírda szakmunkavezető fia [...] hősi halált halt a hazáért.

Komáromi Ujság 1914. október 1.

Az ő neve is a Szent András templom emléktábláján szerepel. Ugyanezen a napon halt hősi halált a 31. honvéd gyalogezredben szolgáló 25 éves Halász Gábor honvéd, valamint az 1881-es születésű Kacz József százados. Utóbbiról egy későbbi posztban fogok megemlékezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése