2014. október 25., szombat

A Nagy Háború hősi halottja: Kecskés Zsigmond

Kecskés Zsigmond, a cs. és kir. 12. "Parmann" gyalogezred 1. századának 22 éves katonája 1914 október 25-én, vasárnap halt hősi halált. Halálának helyszíneként a hivatalos feljegyzésekben az orosz-lengyelországi Zawada közelében található országút van megjelölve. Kecskést még ugyanezen a napon az úttól délre található 163-as számmal jelzett magassági ponton temették el. 

Sajnos a dokumentumokban szereplő Zawada települést lehetetlen beazonosítani, ugyanis napjainkban nem kevesebb, mint 41 (!) ilyen nevű helység létezik Lengyelország területén, egy részük viszonylag közel is van egymáshoz.
Kecskés szülei az észak-komáromi temetőben állítottak emléket hősi halált halt fiuknak. Ez a síremlék szerencsére ma is látható, viszonylag jó állapotban. A sírkőre fénykép is került, így Kecskés Zsigmond egyike annak a néhány komáromi hősi halottnak, akikről fotóval rendelkezünk. Emlékét a temető mellett a református templomban elhelyezett emléktábla is őrzi.Köszönetemet szeretném kifejezni Domokos Györgynek az információkért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése