2014. október 5., vasárnap

Igazolvány a Hajógyárból


Frissítés: Kiderült, ki az igazolvány aláírója, illetve helyesbítettem a hadiüzemekről szóló részt.
Ezt az igazolványt a Magyar (Királyi) Folyam- és Tengerhajózási RT komáromi hajóműhelyének (ma az SLKB Hajógyár) személyzeti parancsnoksága állította ki 1943 szeptemberében. A műhelyt - mint szinte valamennyi üzemet - katonai igazgatás alá vonták a II. világháború alatt. 
Az igazolványt az akkor 26 esztendős Őszi Gábor hajógyári munkás számára állították ki, aki ezzel a dokumentummal tudta igazolni azt, hogy hadiüzemmé nyilvánított gyárban dolgozik, és ezért nem kell katonai szolgálatra bevonulnia. Az igazoláson feltünették a m. kir. 22 komáromi gyalogezred I. zászlóalját, mint katonai állománytestet - nyilván itt töltötte a sorkatonai szolgálatát, illetve itt volt nyilvántartva mint hadköteles.

Lakhelyként az északi városrész Bene-negyede van megjelölve, ezen belül az Oncsa, ami az
Országos Nép- és Családvédelmi Alap által építtetett típusházas lakóövezetet jelöli, amely 1942 folyamán épült. Az igazolványban eredetileg benne volt a tulajdonos fényképe is ezt azonban sajnos eltávolították. Alul a hivatali pecsét, mellette az aláírás. Az aláíró Szép József százados, a fejlécen olvasható II/12. hadiüzemi személyzeti parancsnok - ő volt a Komáromban található, összesen tíz hadiüzem felügyelője.
Valamelyest kapcsolódik a történethez a következő fotó is - együtt kerültek elő az igazovánnyal, vélhetően egy helyről. A kép az M.12 motorhajó fedélzetén készült, valószínűleg gyári munkásokat ábrázol. A hajó 1943 során átépítésen esett át a komáromi hajóműhelyben, majd LEHEL néven folytatta pályafutását a Dunán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése