2014. december 25., csütörtök

Fénykép 7. Huszár karácsonykor

Ezt a felvételt 1910 december 25-én vasárnap, karácsony másnapján dátumozták. A felvételen látható katona nagy valószínűséggel a császári és királyi 5. (Radetzky) huszárezred huszárja. Az alakulat nagy része (a törzs, a II. osztály és a pótkeret) 1908-tól a Dél-Komáromban, a nemrég felépített Frigyes főherceg lovassági laktanyában állomásozott.

A kép kerete megegyezik a nagyobb méretű, grafikus szolgálati emlékképek (gyakoribb, bár helytelen megnevezéssel obsitok) rajzolatával. Ezeket a katonák maguk szerezték be, általában katonaidejük végén, emléktárgynak. Az így kidolgozott fényképek ritkábbnak mondhatók. A keretet a magyar és az osztrák államcímerek, a katonaélet, a hadsereg jelképei, valamint a különféle csapatnemek egyenruhájába öltözött katonafigurák díszítik. Legfelül a kapott helyet az uralkodó, I. Ferenc József, tőle balra, Ferenc Ferdinánd trónörökös, jobbra pedig Habsburg-Tescheni Albert főherceg, a haderő főfelügyelőjének portréja. Utóbbi jelenléte kissé különös, tekintve hogy 1895-ben elhunyt.

Sajnos a felvétel kissé homályos, ami megnehezíti bizonyos részletek azonosítását. A huszár buzérvörös színű, szemernyő nélküli tábori sapkát visel. Atillája sötétkék színű, sárga-fekete zsinórzattal és ezüst színű gombokkal. A korabeli fotótechnika eredménye, hogy a zsinórzat világos tónusa nem érvényesül a képen. Az öltözetet buzérvörös színű lovaglónadrág egészíti ki, combrészét ugyancsak sárga-fekete zsinórból készített vitézkötés díszíti, bár a képen alig lehet kivenni. A jobb oldalon egy óralánc függ, a végén kereszt alakú dísszel - a korszakban ez igen divatosnak számított, az órát a nadrág elülső zsebe rejti. A huszár fegyvere feltehetőleg egy 1861 M lovas legénységi szablya, a hozzá tartozó bőr csuklószíjjal.
A fénykép Bokor Gyula fényképész műtermében készült, Észak-Komáromban a Klapka György téren.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése