2016. május 19., csütörtök

A Nagy Háború hősi halottja: Apagyi Aladár

Apagyi Aladár 1881-ben született a Szabolcs vármegyében található Apagy településen. Valószínűsíthetően a munkája kapcsán került Komáromba, ahol állami vízmesterként dolgozott. Bár adat nincs róla, valószínűsíthetően a sorkatonai szolgálatának letöltése után, továbbszolgálatot vállalt valamelyik műszaki alakulatnál, majd leszerelése után a hadseregnél szerzett képzettsége segítségével lett állami alkalmazott. 
A háború alatt tartalékos őrmesterként teljesített szolgálatot a cs. és kir. 5. árkászzászlóaljban, amelynek Komárom volt a békehelyőrsége. Valószínűsíthetően már a háború legelején behívták, ugyanis az 1914 december 8-án kiadott Hírek a sebesültek és betegekről című kiadványban már szerepel a neve.
Ekkor a brünni tartalékkórházban feküdt, közelebbről meg nem határozott betegség miatt ápolták az intézményben. Talán ennek a kórnak a szövődményei okozhatták a halálát is 1916. május 19-én. Apagyi ekkor a az árkászzászlóalj I. pótzászlóaljának 5. századába tartozott, halálának oka a veszteségi adatbázis szerint tüdőgyulladás volt.  A Komáromi Ujság az alábbi gyászhírrel emlékezett meg róla: 

Hősi halál. Apagyi Apagyi Aladár m . kir. állami tisztviselő, tart. árkászőrmester még a kárpáti harcokban szerzett súlyos betegségének áldozata lett: a komaromi közkórházban f. hó 19 én 35 éves korában elhunyt. A hősi halalt halt vitéz tart. katonában Mészáros Pál komáromi vendéglős vejét vesztette el. - ez már a második vő, kit a háború következtében gyászol. 

Komáromi Ujság 1916. május 25.
Apagyi Aladárt 1916 május 21-én helyezték örök nyugalomra az észak-komáromi katolikus temetőben, sírja remélhetőleg ma is megvan. Emlékét a Szent András templomban elhelyezett emléktábla őrzi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése