2018. április 15., vasárnap

Műtárgy: Életjel

Az I. világháború alatt Komáromban nem csak az osztrák-magyar, hanem a szövetséges német haderő sebesültjeit is ápolták (lehet hogy törököket is, de erre még nem találtam adatot). A most bemutatott levelezőlapot is egy német katona adta postára. Az efféle előre nyomtatott lapok csupán arra szolgáltak, hogy a kórházban kezelt katona életjelet tudjon adni magáról a hozzátartozóinak.
Az egyik oldalra a címzés került, illetve az egészségügyi intézmény bélyegzője - ebből a címzettek megtudhatták, hogy hol kezelik a feladót. A másik oldalon pedig egyszerűen meg lehetett jelölni, hogy miért van kórházban az, aki a lapot küldte, ezt ráadásul a monarchia főbb hivatalos nyelvein is feltüntették. A magyaron kívül német, cseh, lengyel, ruszin, olasz, horvát, szlovén és román szöveg is helyet kapott a nyomtatványon. Egy ilyen levelezőlapon az is hírt adhatott magáról, akinek állapota nem tette lehetővé a az írást, vagy egyszerűen analfabéta volt - ilyen esetekben nyilván a sebesült bajtársak vagy az ápolószemélyzet segített a címzésben.

A bemutatott lapot egy Alois Spitzer nevű német Landsturm (népfelkelő) őrvezető küldte 1915 július 15-én. A címzés Beuel am Rhein-ba szól, ez akkoriban még önálló település volt, ma Bonn egyik városrésze. A címzett bizonyos Anna Spitzer, nyilván feleség, esetleg más nőrokon lehetett. A feladó alakulata a 4. Landsturm zászlóalj 4. százada - a koblenzi központú német VIII. hadtest területéhez tartozó Bonn-ban összesen öt Landsturm-zászlóaljat állítottak fel a háború során. A hátlapon piros ceruzával jól láthatóan alá van húzva az üzenet: krank, azaz Spitzer őrvezetőt nem sebesülés, hanem valamilyen betegség miatt ápolták a komáromi 18. számú helyőrségi kórházban.  

Egy kis megjegyzés: a hátoldali szövegek közül a ruszin nyelvűben nem voltam teljesen bizonyos. Az archive.org weboldalon végül sikerült találnom egy 1928-as kiadású magyar-ruszin szótárt, amely a linkre kattintva elérhető - talán másnak is hasznára lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése