2020. december 12., szombat

19-es vadászok a fotópályázaton

1915. évi első számában Az Érdekes Újság című közkedvelt képes hetilap egy 3000 korona összdíjazású fotópályázatot hirdetett, amely során a "legszebb, legérdekesebb és legszenzációsabb" harctéri felvételek beküldésére buzdították az olvasókat.

A beérkezett pályaművekből számos megjelent a lap hasábjain, a legjobbakat pedig Az Érdekes Újság Háborús Albuma című kiadványban jelentették meg. Az első pályázati felhívásra jelentkezett fotóival a cs. és kir. 19. tábori vadászzászlóalj tartalékos hadnagya, Dr. Blaskovics (Blaskovich) István érsekújvári ügyvéd is. Blaskovics két képe jelent meg Az Érdekes Újságban, az 1915.április 25-i számában:

A "Komáromi vadászok gépfegyverrel" című felvételen a zászlóalj egyik védőpajzzsal felszerelt géppuskája látható. A felvétel érdekessége, hogy valószínűleg egy korábbi 1907 M változatot örökített meg Blaskovics hadnagy. Az irányzó mögött megfigyelhető egy láda rajta MG. Jg 19. felirattal. 

Sajnos a fotó nem tesz lehetővé jó minőségű nagyítást, de azért kivehető a hűtőköpeny "feneke", ami az 1907/12 M változatnál már egybeépült a tokfedéllel.

Felirat a ládán, vagy lőszerrakaszon

A másik fénykép a "Ferenc Vilmos, az ezred gyermeke" címet viseli. A lap az alábbi magyarázatot fűzte a csoportképhez: Egyik vadászzászlóaljunk házigazdájának gyermeke született s a keresztapaságot a zászlóalj, vállalta. A gyermeket a háború emlékére a két szövetséges uralkodó után Ferenc Vilmosnak keresztelték.

A felvételek készítőjéről, az 1883-as születésű Blaskovics Istvánról nem sikerült túl sok további információt kideríteni. 1915 szeptember 1-el tartalékos főhadnaggyá léptették elő, és elnyerte a Bronz Katonai Érdemérmet hadiszalagon, kardokkal. A háborút túlélte, visszatért Érsekújvárra, ahol ügyvédként praktizált. 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése