2021. december 28., kedd

A Frigyes főherceg lovassági laktanya tiszti épülete

A komáromi Frigyes főherceg lovassági laktanya építését 1903-ban határozták el. Az építkezés 1907-1908 folyamán zajlott, majd az elkészült épületegyüttest 1909-ben vette birtokba a cs. és kir. 5. huszárezred. A laktanya 1991-ig szolgált katonai célokat, utoljára az "ideiglenesen" hazánkban állomásozó szovjet hadsereg alakulai használták. Ma már Komárom egyik városrésze, a helyiek többsége mai is csak "a laktanya"-ként hivatkozik a Klapka György út - Laktanya köz - Hét vezér utca - Árpád vezér utca által határolt területre. Az eredeti épületek közül néhány még ma is áll, ezek egyike a terület északkeleti sarkán, a Laktanya köz - Klapka György út (akkor még Győri út) kereszteződésénél látható kétemeletes lakóház, amely eredetileg a tisztek és családjaik részére épült. A ház homlokzata 45 fokos szöget zár be a két utcával, előtte egy háromszög alakú kis tér helyezkedik el. A mai bejegyzésben erről az épületről, pontosabban a tér építményeiről fogok néhány szót ejteni. 


Az első kép egy 1909-ben kiadott, színezett képeslap, tehát a rajta látható fotó nem sokkal a laktanya átadása után készülhetett. Jól látható, hogy az épület előtt végighúzódik a laktanyakerítés. A ház főbejáratához egy egyszerű kapu vezet. A tér a bejárathoz vezető gyalogutat leszámítva üres. 

A következő képeslap datálatlan, de a homlokzati felirat szerint még bizonyosan a Monarchia idején készült. Az előző állpothoz képest lényeges változást jelent, hogy a teret jól láthatóan facsemetékkel ültették be. Itt látható a mai Laktanya köz eleje is (hogy ezt az utcát ténylegesen mikor jelölték ki, azt nem tudom). 

Időrendben ez a felvétel következik, sajnos a képeslap fotója nem túl jó minőségű, ellenben számos változást figyelhetünk meg rajta. A kép készítésének ideje ismeretlen, a lapot 1925-ben adták postára. 

A facsemeték jórészt eltűntek, egy nagyobb fa azonban ott terebélyesedik a kerítésen belül. A Klapka György utca hosszában megjelentek a távíró(?) póznák. A kerítés is megváltozott: kialakítottak egy kétszárnyú vaskaput, két erőteljes kapuoszloppal. Mellette balra egyszemélyes őrbódé (fakabát), illetve egy ismeretlen funkciójú épület (őrszoba?) figyelhető meg. A kapu mögött két háromosztású ablak látható - ezek egy lapostetős építményhez tartoznak, amelyet hozzáépítettek az épület homolokzatához, a főbejárat és a sarok kiugró része közé. Azt nem tudtam eldönteni, hogy a laktanya nevét hirdető felirat hiányzik-e, vagy csak a kép minősége miatt nem látható.


Ugyanez az állapot egy szélesebb látószögból, a szemközti sarokról fényképezve. A 40-es években postára adott képeslap képe sajnos erősen retusált (esetleg egy korábbi képeslap reprója lehet), így a részletek kivehetetlenek.


A Radetzky-huszárok emlékművét 1931. június 15-én avatták fel. Ezen a felvételen szépen látható az épület főbejárata, illetve a már említett toldaléképület. Ennek funkcióját sajnos nem ismerem, tippem szerint valamiféle közösségi helyiség, vagy télikert lehetett. A fotón jól látszik a kémény, tehát füthető épületről van szó. 


Nem sokkal az avatás után készülhetett ez a felvétel. A főbejárat előtti fa eltűnt, minden bizonnyal az emlékmű felállítása miatt vágták ki. A homlokzati felirat elejére odakerült az m. kir. rövidítés. A keresztben húzódó sínpár a lengyárhoz vezetett, lóval vontatott vagonokkal szállították a vasúton érkezett nyersanyagot. A kép már korábban szerepelt a blogon.


Amatőrfotó a 30-as évekból. Az emlékmű elé egy alacsony kerítést építettek, a laktanyakerítés kovácsoltvas elemeinek felhasználásával. Erre még én is jól emlékszem, a Klapka György út hosszában végigúzódó eredeti laktanyakerítést 1992/93 körül bontották el, a kerékpárút kialakításakor. A kovácsoltvas elemek a koppánmonostori temető kerítésébe lettek beépítve. A növényzet már alaposan megnövekedett, felfutott a homlokzatra is. 


1938-ban feladott képeslap. A növényzet még nagyobb, az emlékmű környezete szépen parkosítva. 

2009, az emlékmű "hűlt helye". Időközben a főbejáratot befalazták, a toldaléképületet pedig elbontották, valószínűsíthetően valamikor 1945 és 1991 között. A szovjetek távozása után az egykori tiszti épület lakóház lett, ma is őrzi eredeti, bár alaposan megkopott formáját. Az emlékművet a 90-es években átszállították a városháza mögé, 2011-ben azonban visszakerült az eredeti helyére. 


A tiszti épület homlokzata napjainkban. Az alsó képen jól megfigyelhető az eltűnt toldaléképület helye - a másik oldalon lévő vízszíntes osztású épületdíszek itt hiányoznak. 


A tiszti épület és környezete ma. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése