2023. június 22., csütörtök

Egy határőr emlék megmentése

Az idősebbek még emlékezhetek arra az időre, amikor az - akkor még önálló szervként működő - Határőrség egy jelentősebb alakulatot állomásoztatott Komáromban. A határőr laktanya az Erzsébet-híd feljárójával párhuzamosan futó Szélső utcában található. Miután a Határőrség kiürítette, egy darabig iskola működött benne, jelenleg üresen áll, új tulajdonosra várva. 

Az épület előtt egy kis virágoskert volt kialakítva, ennek központjában egy térplasztika helyezkedett el, amely a Határőrség jelvényét ábrázolta. Mivel az alkotás központi eleme egy vörös csillag volt, a rendszerváltás után földdel fedték be, és virágokat ültettek fölé. 

Legát Istvánnak, egy nyugdíjas határőrnek jutott eszébe, hogy az egykori Határőrségre emlékeztető térplasztikát ki kellene ásni és konzerválni, hogy megőrződjön az utókor számára.  Erőfeszítéseinek köszönhetően társadalmi összefogással sikerült újra láthatóvá tenni az alkotást. A munkát a Kempelen Farkas Alapítványi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói, az Országos Település és Múltkor Kutató Hagyományőrző Alapítvány tagjai, valamint volt határőrök segítették. A Határőr Kultúráért Alapítvány felvette a Határőr Emlékhelyeket, Emlékeket, és Kopjafákat felsoroló listájára. Jelenleg azon dolgoznak, hogy helyi védettség alá kerüljön, amely megóvná akkor is, ha az épületkomplexumot a jövőben értékesítenék. 

A munkálatok képei:


















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése