2024. szeptember 3., kedd

Képeslap 12: Belsővár kantin

Ebben a bejegyzésben egy ritkább képeslapot szeretnék bemutatni. A lapot ugyan postára adták 1944
februárjában, Komáromból Budapestre, de sem a címzett személye, sem a rövid üzenet nem bír különösebb jelentőséggel. 
Annál inkább érdekes a lap "képes fele", mivel egyedülálló felvételeket mutat be. A képeslapot Mórocz Ernő fényképész adta ki, minden bizonnyal ő készítette a rajta látható fotókat is.  Mórocz a Felvidék 1938-as visszatérése után kezdte működését, Alexej Sobotka cseh fényképész műtermét vette át, aki visszatelepült Brnoba. Mórocz 1948-ig működhetett, utána kitelepítették Békéscsabára. 

Maga a lap öt kisebb képet mutat be, valamennyi - mint azt a felirat is mutatja - komáromi belsővár kantinhelyiségeit ábrázolja. Katonai létesítményről lévén szó, ezekben a belső terekben valószínűleg ritkán készültek fényképek, épp ezért különleges, hogy megtekinthetjük ezeket a képeket. Az ott állomásozó katonáknak a kantin jelentette a kikapcsolódás helyét, illetve itt volt lehetőségük bizonyos élelmiszerek és használati cikkek beszerzésére.

Az első kép rögtön ezt a kis bolthelyiséget ábrázolja a kiszolgálópulttal. Itt egyrészt különféle élelmiszereket lehetett beszerezni, másrészt kaphatók voltak a mindennapi élethez szükséges cikkek, tisztálkodó és tisztítószerek, illetve dohány.  
 


A következő kép a söntést ábrázolja, itt szolgálták ki alkohollal a katonákat. A boroshordó és a demizsonok mellett sörcsap is látható, illetve szódáscsap is van a pultban.


A kantinban minden bizonnyal meleg ételt is lehetett fogyasztani, természetesen - a kor szokása szerint - szigorúan állománycsoportok szerint elkülönülve. A következő két kép a tiszti, illetve a tiszthelyettesi (altiszti) szobákat ábrázolja. 



A kantinnak terasza is volt, jó időben a szabadban is lehetett fogyasztani. A teraszról készült felvétel egyúttal el is árulja azt hogy a kantin hol helyezkedett el a váron belül. A háttérben a várkápolna épülete látható, eszerint a terasz a parancsnoki épület északi sarkánál húzódott, míg a kantin helyiségei valószínűleg a földszinten helyezkedtek el. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése