2014. február 28., péntek

Fénykép 4. Géppuskások

Néhány nappal ezelőtt egy észak-komáromi olvasóm, Lengyel Ákos örvendeztetett meg néhány komáromi vonatkozású fotóval és képeslappal. Ezeket idővel közzé fogom tenni itt a blogon, elsőként ezt a géppuskásokat ábrázoló csoportképet.



A kép hátoldalán a következő felirat áll:


"Emlékül Brukból Komárom 1916 [olvashatatlan] 8án Masingever abteilung "

Bruk minden bizonnyal Bruck an der Leithá-t takarja, az ausztriai városka mellett már a háborút megelőző években jelentős katonai gyakorlótér működött. A "Masingever abteilung" (helyesen Maschinengewehr Abteilung) magyarul géppuskás különítményt jelent. 
A fotón látható katonák zömén géppuskás csapatjelvény díszeleg, amely egy tüzet okádó háromfejű sárkányt ábrázol, felette az osztrák császári koronával. A hajtókák többsége eléggé sötétnek tűnik, tehát joggal feltételezhetjük, hogy a megörökített csapat nagyobbrészt a komáromi 12. közös gyalogezredhez tartozhatott (az 1888 M övcsatokból egyértelműen közös alakulat katonái).

Igen érdekesek a fegyverek: a középen látható két eszköz a Monarchiában általánosan rendszeresített 8 mm-es 1907/12 M Schwarzlose géppuska.













A széleken ellenben egy-egy kerekes taligára szerelt orosz 7,62 mm-es 1910 M Maxim géppuska látható. A központi hatalmak hadseregei nagy mennyiségű orosz hadianyagot zsákmányoltak a háború során, ennek egy részét szolgálatba is állították. A két Maxim is így kerülhetett a fotóra. Ilyen hangja van, amikor működik.

Bal oldalt a képen látható egyik Maxim, jobbra egy orosz (szovjet) példány a 30-as évekből.
Említést érdemel még a kép jobb szélén álló eszköz: egy géppuskásoknál rendszeresített 1 méteres optikai távmérő, a lőtávolságok meghatározásához.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése