2016. június 17., péntek

A Nagy Háború hősi halottai: Worobiowka

Worobiowka, vagy mai nevén Vorobijivka Ukrajnában található, Ternopiltól mintegy 17 km-re északnyugati irányban. 1916 júniusában heves harcok színtere volt, ahol a komáromi 12. közös gyalogezred - akárcsak majdnem pontosan egy évvel azelőtt - jelentős veszteségeket szenvedett el. Június 4-én indult meg a Bruszilov-offenzívaként ismert orosz támadó hadművelet. A Böhm-Ermolli vezérezredes parancsnoksága alatt álló 2. osztrák-magyar hadsereg tartalékában álló tizenketteseket az orosz előrenyomulás megállítására vetették harcba. Az ezred hadseregtartalékban feltöltött három zászlóalját 17-én Worobiovka mellett támadásra vezényelték, amely során az alakulat igen jelentős veszteségeket szenvedett. Poczinsky Adolf alezredes, az egyik zászlóaljparancsnok becslése szerint mintegy 800-an estek el, a sebesültek száma ennek kétszerese lehetett, ráadásul a kitűzött célt sem sikerült elérni. Az eddigi kutatások szerint a tizenhetedikei rohamban hat komáromi katona halt hősi halált, az itteni állásokban még további hárman estek el.
A worobiowkai eseményekről az egyik túlélő, Keszegh Sándor egyéves önkéntes szakaszvezető írt egy igen részletes visszaemlékezést 1942-ben. Keszegh szakaszvezető maga is súlyosan megsebesült a támadásban, a háború hátralévő részét kórházban töltötte, bal karja egész életére használhatatlanná vált. Írásában két bajtársa sorsát említi az alább felsoroltak közül:
[...]a szomszéd századokban meglátogattam két barátomat, Mirtse Lászlót és Hoffstätter Sándort. Utoljára láttam őket. Mindkettő elesett. Mirtse László, akinek a névjegye az árok falára tűzve büszkén hirdette önkéntes tizedesi mivoltát, támadás közben sebesülten függve maradt egy spanyollovason s az oroszok szitává lőtték. 
A Worobiowkánál hősi halált halt komáromi katonák (a hősi halál ideje csak azoknál van megjelölve, akik nem 17-én estek el):

Kiss II. József gyalogos. Született 1895-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred katonája. Hősi halált halt 1916.06.13-án

Csukás Lajos népfölkelő gyalogos. Született 1897-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 8. századának katonája. Emlékét a városi emlékmű őrzi.

Hiszek János népfölkelő gyalogos, címzetes őrvezető. Született 1897-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 8. századának katonája.

Hofstätter Sándor hadapród. Született 1896-ban, a cs. és kir. 12. gyalogezred 4. századának katonája. Emlékét a Szent András templom emléktáblája őrzi.

Mirtse László egyéves önkéntes őrvezető, címzetes tizedes. Született 1896-ban, a cs. és kir. 12. gyalogezred katonája. Emlékét a református templom emléktáblája őrzi.

Pápay (Pápai) István. Született 1893-ban, a cs. és kir. 12. gyalogezred katonája. Emlékét a Szent András templom emléktáblája őrzi.

Turza András népfölkelő gyalogos. Született 1895-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 8. századának katonája. Emlékét a városi emlékmű őrzi.

Balog Lajos gyalogos. Született 1893-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred katonája. Emlékét a városi emlékmű őrzi.

Fehér János gyalogos, címzetes őrvezető. Született 1888-ban, a cs. és kir. 12. gyalogezred katonája. Hősi halált halt 1916.06.18-án. Emlékét a református templom emléktáblája őrzi.



2 megjegyzés:

  1. Ebben a hadműveletben részt vett családunk barátja, Arnót Lajos is. Birtokomban van néhány fotó! Az egyik hátoldaláról másolom ide: "Worobiowkai kép Az egyik baka ujságot olvas. Nyakába akasztva a gáz maszka látszik. A másik kis bogarakat fogdos. 1916. szept. 17. Arnót"
    A képet szívesen bocsátom a megfelelő emlékgondozó rendelkezésére.
    Tisztelettel: Szerényi Gábor
    szerenyi53@gmail.com 2020. márc. 29. Budapest

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Szerényi Úr!

      Köszönettel veszek minden témába vágó anyagot! Blog emailcímét jobb oldalon találja, arra nyugodtan küldheti!

      Üdvözlettel

      BF

      Törlés