2016. július 29., péntek

Az Öregvár 3D-ben

Andrej Ozimy készítette ezt az igen színvonalas háromdimenziós animációt az észak-komáromi Öregvárról. A videó a vár 1763-as állapotát ábrázolja, amilyen a nagy földrengés előtt lehetett.


A leírás:

A fennmaradt alaprajzok és vázlatok szerint láthatjuk, hogy az Öregvár külalakja a századok során sokat nem változott. Kivételt csak a IV. bástya lebontott része képez, valamint a levágott „Spicc” rész a Villanytelepi úton. Ami az erőd belső építését illeti, ott már más a helyzet.
Ma már az idelátogatók hiába is keresnék épületeket az Öregvár udvarán, valójában még elképzelni is elég igényes. Azonban a különböző rajzok, metszetek és tervek alapján valamiféle elképzelésünk mégiscsak lehet. A legértékesebb dokumentum, mely alátámasztja az épületek létezését, egy katonai felmérés a 18. század első feléből. Ez azon kívül, hogy nagyon részletesen ábrázolja az egyes épületeket, leírja azok funkcióját is, melynek köszönhetően tudjuk, hogy hogyan néztek ki az Öregvár beltere. A felmérés metszetei alapján egy 3D modell lett kialakítva, hogy még jobb elképzelésünk legyen ezekről az épületekről.
Az akkori udvar területe nagyobb volt és enyhén emelkedett a „Spicc” irányába. Egy nagy „U”-alakú parancsnoki épület dominált neki, mely össze volt kapcsolva a fegyver-, lőpor-, és élelemraktárral. Az erőd kapuja mögött balra volt a várbörtön, szembe neki a börtönőr háza és a bejárat a kazamatákba. A várbörtön mögött templom magasodott tornyával és haranglábbal, mögötte pedig az ún. templomosok épülete és egy magtár volt. Ezen kívül volt itt iskola, a tűzoltó- és mérnök mester házai és kocsma a katonák számára is. A katonák és tisztek két kisebb laktanyában laktak. Az erőd parancsnokának saját háza volt külön istállóval. Egyes épületek egészen magasak voltak, többnyire egyemeletesek, de voltak két vagy háromemeletes épületek is magas tetővel és kéményekkel. A falazott épületeken kívül voltak itt faistállók, csűrök és fészerek is. A friss vizet saját maguk és lovaik számára a katonák öt mély kútból nyerték. A fenti sáncokat, ahol az ágyúk álltak, két rámpán keresztül lehetett megközelíteni. Az erődöt akkor még mély vizesárok vette körül, mely felett fahíd vezetett a Ferdinánd kapuhoz. A kaput abban az időben még egy láncokon függő csapóhíd is védte.
Az animációhoz tartozó cikk a sziakomarom.sk.-n 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése