2017. szeptember 30., szombat

Fénykép 16.: Régi mundér

Amikor először a kezembe került ez a Balázsovich Gyula műtermében készült felvétel, kissé elbizonytalanodtam. A fotón egy világos színű waffenrockot viselő katona látható, a mellén utász ügyességi jelvénnyel, a gombjain pedig jól kivehetően 1-es szám olvasható.
Balázsovich fényképész valamikor 1894 folyamán kezdte az ipart Komáromban és 1902-ig dolgozott a városban, ami elég jól behatárolja a kép keletkezésének idejét. Bizonytalanságomat az ügyességi jelvény és a számozott gomb okozta: a jelvény ugyanis egyértelműen utászkatonára utalt, de az utászzászlóaljak sima gombot hordtak. A jóval később, 1912-ben felállított árkászzászlóaljaknak ugyan számozott gombjaik voltak, de ezt a lehetőséget a korábban meghatározott időkorlát kizárta, ráadásul a szám sem stimmelt, ugyanis Komáromban az 5. árkászzászlóalj állomásozott. A fenti időszakban a 13. utászzászlóalj települt a városban, így felütöttem a sematizmus megfelelő oldalát és meg is találtam a megoldást.
A szóban forgó alakulatot 1893 május 1-én alapították, méghozzá a korábbi 1. hadiműszaki ezred (Genie-Regiment) 3. zászlóaljából, amely korábban Olmützben állomásozott. A két hadiműszaki ezred pedig világoskék waffenrockot hordott cseresznyepiros hajtókákkal és aranyszínű, ezredszámmal díszített gombokkal. A képen tehát nagy valószínűséggel a nemrégen a városba helyezett 13. utászzászlóalj egyik katonája látható, aki még a régi hadiműszaki ezredbeli waffenrockját viseli, hiszen a meglévő készleteket nyilván még fel kellett használni. A mellkasán viselt ügyességi jelvényt 1893 szeptember 9-én rendszeresítették, és nyilván némi időbe telt, amíg a csapatokig elért az új elismerés és a katonák lehetőséget kaptak a megszerzésére. 
A fentiek figyelembe vételével én úgy gondolom, hogy a fotó valamikor 1894 folyamán készülhetett, a képen megörökített utászkatona talán pont az újonnan kiérdemelt jelvény miatt akarta megörökíttetni magát, így lehetett Balázsovich Gyula első kuncsaftjainak egyike.
A 13. utászzászlóalj 1912-ig létezett, ekkor átszervezték és belőle lett a fentebb említett 5. árkászzászlóalj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése