2020. január 31., péntek

A II. világháború hősi halottja: Johann Stiglmayr


Johann Stiglmayr őrvezető (Gefreiter) 1925 január 31-én született a felső-ausztriai Rannán. Ez a pár házból álló törpefalu ma közigazgatásilag Peuerbach városkához tartozik.

Stiglmayr egy rögtönzött alakulat, egy úgynevezett "Gneisenau"-zászlóalj katonájaként vett részt a Komárom környéki harcokban. Korábban már megsebesült, ezért megkapta a Sebsülési Jelvényt. Az egységét a bécsi XVII. hadkerület területéről állították fel 16. hadrendi számmal, valós ereje nem ért fel egy rendes zászlóaljéval, ezért harccsoportnak (Kampfgruppe) nevezték. Stiglmayr őrvezető a harccsoport 2. századának katonájaként esett el 1945 január 7-én, nem sokkal a 20. születésnapja előtt. 
Johann Stiglmayrt valószínűleg a dél-komáromi Hősi Temetőben hantolták el, számos bajtársával együtt. A temetőben nyugvó német katonákat 1998-ban a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség munkatársai exhumálták. A maradványokat a budaörsi magyar-német katonai temetőben helyezték örök nyugalomra. Stiglmayr őrvezetőt nem sikerült azonosítani a feltáráskor, de feltehetőleg azok között volt, akiket ismeretlenként temettek újra Budaörsön.


Köszönet a segítségért Rabi Lenkének és Dr. Számvéber Norbert alezredesnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése