2020. április 11., szombat

Fénykép 20.: Folyamőr 1927


Komárom egyik sajnálatosan rövid pályafutású fényképésze készítette ezt a felvételt: Kertész Andor 1927-ben kezdte iparát, ám a következő évben elhunyt. Özvegye még egy darabig üzemeltette a műtermet, ugyanis még 1930-as dátummal is ismeretesek fotók, amelyeken Kertész Andor jellegzetes, piros tintabélyegzője látható. Az üzlet az Igmándi utca 14 szám alatt működött. Itt állt az ún. Szenczy-ház, sajnos ma már nincs meg, a helyén egy panelépület van.

A felvételen a m. kir. Folyamőrség egy matróza látható. Folyamőrök a Csillag-, illetve az Igmándi Erődben állomásoztak, Kertész műhelye nagyjából mindkét helyszíntől azonos távolságra található, több folyamőröket ábrázoló felvétel is ismert tőle. 
Bár a fotós cégjelzésén kívül más felirat a hátlapon nincs, egy apró részlet mégis segít a fotó készítési idejének meghatározásában. A matróz jobb kezében tartott kötet címlapja ugyanis olvasható: A Pesti Hírlap 1927. évi Nagy Naptára. Bár ez természetesen nem zárja ki, hogy a felvétel később készült volna, de mégis valószínűbbnek tűnik, hogy a fényképet még maga Kertész Andor készítette. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése