2013. október 3., csütörtök

Hírek a múltból 1. Határsértés


A megbokrosodott huszárlovak határsértést követtek el

Lovak, melyek vámkezelés nélkül vadul vágtattak keresztül a közúti hídon. — Egy pár ló kalandja a magyar Komáromtól Örsujfaluig.

A vasútállomás felé igyekezett folyó hó 27-én, héttőn délben fél 12 óra körül Nagy István közhuszár kincstári kocsijával, mely elé két nyugtalan vérű ló volt fogva, amidőn az Igmándi úton a „Corso" kávéház (ma így néz ki) előtt eddig még ismeretlen okból a lovak megbokrosodtak. A megvadult lovakat lecsendesíteni nem lehetett, nem engedelmeskedtek kocsisuknak, hanem egyenes irányba vágtatva minden vízum és vámeljárás mellőzésével át hajtattak a közúti hídon. Mikor a katona látta, hogy lovait megfékezni nem tudja s erősen közelednek Csehszlovákia felé, ne hogy őt baj érje, a híd közepén élete kockáztatásával leugrott a kocsiról és visszaszaladt Magyarországba. A határőrségnek azonnal jelentette az esetet. A lovak tovább vágtattak. Nem törődve a nemzetközi egyezménnyel, vad iramban hagyták el a cseh vámkezelőket tovább száguldottak. A rohanó két ló, mert időközben a kocsit összetörve elhagyták az Erzsébet szigeten keresztül a vízműig száguldtak, ott jobbra fordulva a kis Dunát elzáró töltésen át vágtattak tovább a pozsonyi úton egész Őrsújfaluig ahol végre lefékezték őket.
A közhuszár jelentése alapján vitéz Vida Elemér dr. rendőrkapitány, rendőrkapitányságunk kitűnő vezetője azonnal megkereste a túlsó komáromi rendőrséget s kérte a megbokrosodott lovak kiadatását, A hatóságok ez alkalommal eltekintettek minden bürokratikus diplomáciai bonyodalmaktól, az elfogott lovakat Mahacsek túlsó féli rendőr tanácsos intézkedésére minden további nélkül vissza vezették a hidra, ahol a megrendült huszár egy órán belül át is vehette azokat.


Komárommegyei Hírlap 1933 április 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése