2013. október 4., péntek

Fénykép 2. Káplár a közösöktől




Ennek a fényképnek kalandos életútja lehetett - már ha abból indulok ki, hogy 2011-ben került haza Németországból. Sajnos semmiféle extra információ, felirat, történet nincs hozzá, így csak azt írhatom le, amit a képből ki tudok olvasni.
A fotón egy közös magyar gyalogezred tizedese látható, díszruhában, szivarral és fehér kesztyűvel, egyszóval minden kellék adott egy szép fotóhoz, amit az ember a császár szolgálatában eltöltött idő emlékére készíttet. A mellkasán ott lóg a lövészbojt, amit meghatározott lőeredmény elérésével lehet kiérdemelni. A kabát ujján látható paszomány, az ún. medveköröm, és a vitézkötéses magyarnadrág egyérteművé teszi, hogy magyar gyalogezredbeli katona van a képen. A sötét hajtókaszín alapján valószínűsíthető, hogy a 12. közös gyalogezred, vagyis a város "háziezredének" tagjáról készült a felvétel. 
A fotó korának meghatározásához csak a katona derékszíja nyújt némi segítséget - ezt a típusú kéttüskés csatos övet 1868-ban rendszeresítették, majd 1888-ban a gyalogságnál felváltotta a jól ismert, császári sassal díszített rézcsatos szerelvény.
Mivel ez még eléggé tág időhatár, a fotós személyét is meg tudjuk vizsgálni: Mager Ottó az 1870-es években nyitotta meg műtermét, előbb a Megye utca 344. szám alatt, majd átköltözött a Duna utca 40. alá. ahol 1896-ban bekövetkezett haláláig dolgozott. Sajnos a műhelyváltás időpontja nem ismert, az itt bemutatott kép viszont már a Duna utcában készült. Ezek alapján azt feltételezhetjük, hogy a felvétel az 1880-as évtized második feléből származik. 
Mager Duna utcai "fényírda intézete" egyébként meglehetősen népszerű volt a katonaság körében (ebben a vár közelsége is szerepet játszhatott), a legtöbb általam ismert korabeli katonaportré ebben a műhelyben készült. Mager Ottó fényképeinek tanulmányozásakor feltűnő, hogy előszeretettel retusálta képein a bajuszt - a fenti fotón is látható, hogy a jobb oldalon egy kicsit átrajzolta a modell bajuszát.
A műteremnek otthont adó Duna utca ma is ezt a nevet viseli, bár az utcaszámozás már megváltozott. A korabeli és a mai térkép összevetése alapján alighanem ez az a ház, ahol Mager Ottó fényképei készültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése