2014. május 7., szerda

Képeslap 4. Beépített ágyúk

Észak-komáromi olvasómtól,  Lengyel Ákostól származik a most bemutatott képeslap. Ha minden igaz, a lap egy több darabból álló sorozat része, amely az I. világháború alatt jelent meg a komáromi L. H. Pannonia kiadásában. Mivel mindegyik képeslap a Komáromban állomásozó katonai alakulatokat ábrázolja, remélhetőleg idővel valamennyit bemutathatom blogon.


A lapon négy 1880 M 15 cm-es erőd-ágyú látható, a legközelebb eső lövegen tüzérek pózolnak a kamerának. A katonákon még a régi színes ruházat van, barna zubbonnyal. Bár 1908-tól  a lovasság kivételével egész hadsereget csukaszürke ruházattal látták el, a legénység még háború előestéjén is a régi ruházatot hordta, gazdasági megfontolások alapján, hogy a rendelkezésre álló nagy készleteket felhasználják. A színes ruha 1914 után is használatban maradt, bár főként a másodvonalbeli alakulatoknál. A tüzérek minden bizonnyal a cs. és kir. 6. vártüzérezredhez tartoznak.
Essék néhány szó a lövegekről is: 

Az 1880 M 15 cm-es erődágyú főbb technikai adatai
Űrméret: 149 mm
Csőhossz: 3600 mm
Csőtömeg: 3200 kg
Hatásos lőtáv: 8400 m

Bár Komárom erődrendszere hivatalosan az I. világháború alatt is a Monarchia utolsó védőbástyájának számított, a hadvezetés tisztában volt vele, hogy az erődök már nem felelnek meg a kor követelményeinek. Ennek megfelelően az itt elhelyezett lövegpark sem a legkorszerűbb eszközökből állt, hiszen a modern ágyúkra másutt volt szükség.
A régi lövegeket persze igyekeztek valamelyest korszerűsíteni. Az 1880 M erődágyúkhoz 1910-ben egy hidraulikus féket rendszeresítettek, amely segített csökkenteni a tüzeléskor keletkező hátralökést. A kerekek mögé helyezett rámpák arra szolgáltak, hogy a lövés hatására hátramozduló löveg könnyen visszaguruljon a tüzelési helyzetbe.
Az 1880 M típusból  15 és 12 cm-es űrméretű változatok is szerepeltek az erődrendszer felszerelésében. A többi, zömmel az 1860-as években rendszeresített löveghez képest modernebbnek számító ágyúkat föleg tartaléknak szánták, csak akkor kerültek tüzelőállásba, ha az erődöket támadás éri.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése