2014. június 27., péntek

Fénykép 6. Egy tizedes portréja

Ez a meglehetősen viharvert felvétel ritkaságnak számít, ugyanis egy viszonylag rövid ideig működő fényképész készítette. Balázsovich Gyula műterme a Baross utca 76-os számú házában volt, ma a Lehár-park áll az épület helyén. A képen látható Balázsovich M. felirat némileg megtévesztő, valószínűleg a hátlap bal felső sarkában az intarziás BG monogram utal a tulajdonos teljes nevére, az M. talán a "műterem" rövidítése lehet.
A képen a közös hadsereg egyik gyalogezredének tizedese látható, díszkabátban (waffenrock), a bal vállán alig kivehetően lövészbojt függ, rajta síp. Szépen megfigyelhető a kabát nyakánál a fehér szegélyű nyakravaló - ezt a nem túl kényelmes kiegészítőt békében a menetöltözetet leszámítva szinte mindig viselni kellett, kiváltképpen a díszöltözethez. A kabát vállvarrásába ilesztett félholdforma párna az úgynevezett vállperec, ami a hajtóka színével megegyező anyagból készült - arra szolgált, hogy ne engedje lecsúszni a vállról a fegyver szíját. 
Az alakulat beazonosításához a hajtókaszín és a műterem működési idejének ismerete nyújt némi segítséget. Balázsovich fényképész 1894-95 körül kezdett dolgozni Komáromban,  egészen 1902 decemberéig, amikor is műtermét bizonyos Szabó Mária vette át. Ezen időszak vége felé települt a városba a csukaszürke hajtókás császári és királyi 76. (Freiherr von Salis-Soglio) gyalogezred 3. zászlóalja. A Sopron környékéről sorozott alakulat egészen 1907-ig Komáromban maradt. A képen látható tizedes talán épp az új helyőrség elfoglalása után örökíttette meg magát. Mivel akkoriban erősen belenevelték a katonákba az ezred-szellemet, elképzelhető, hogy pont a 76-os házszám miatt választotta Balázsovich műtermét a fotózkodásra :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése