2015. február 9., hétfő

Fénykép 8. Csehszlovák katona

Észak-Komáromban, mint határvárosban a kezdetektől nagy létszámú csehszlovák katonaság állomásozott. A helyőrség nagy részét a lovassági, tüzér és műszaki alakulatok mellett a 12.csehszlovák gyalogezred adta, amelyet az 1919-ben elhunyt Milan Rastislav Štefánik tábornok nevét viselte. Érdekes körülmény, hogy az alakulat hadrendi száma megegyezett az 1918 előtt a városból és környékéről kiegészített osztrák-magyar gyalogezredével. Ebben az ezredben szolgált a képen látható katona, a gallérján olvasható 12-es szám szerint. Hajtókája a gyalogos fegyvernemnek megfelelően cseresznyepiros. Bár a felvétel nincs dátumozva, a vállszalag gombjából kiderül, hogy a kép 1930 előtt, a húszas években készült. A csehszlovák hadsereg ugyanis ekkor cserélte le a az összefonódó CS betűket ábrázoló gombjait a keresztezett kardokkal díszített változatra (ezt egyébként ma is használja a cseh hadsereg).

A kép hátulján német nyelven az "Emlékül Willy-től" felirat olvasható, tehát a képen látható katona minden bizonnyal német származású lehetett. A csehszlovák hadseregben a "nemzetiségi" sorkatonákat általában lakóhelyüktől távol állomásoztatták - a komáromi magyar újoncok például 1926-ban a Chomutov-ban állomásozó 46. gyalogezredhez kerültek, míg a Szudétavidék német sorkatonáit a magyar területeken helyezték el.
A felvétel Paál József komáromi fényképész Baross utca 3. szám alatti műtermében készült. Paál volt egyébként ifj. Wittmann Nándor mellett az egyik legtovább működő komáromi fényképész, 1904-től 1942-ben bekövetkezett haláláig dolgozott a városban.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése