2015. február 20., péntek

Portré 1.: Hegedűs József szanitéckatona

Egy új rovatot indítok ma el, portré címmel. Ebben a sorozatban olyan fotók lesznek láthatók, ahol a képen szereplő katona személye és élettörténete ismert. 
Az alább bemutatott kép jobb szélén Hegedűs József látható két bajtársa társaságában. Hegedűs 1869-ben született a Győr vármegyei Pinnyéden, amely ma már Győr város részét képezi. A Győri Királyi Katolikus Tanítóképző Intézet 1889-ben végezte el, valószínűleg rögtön ezután be is vonult sorkatonai szolgálatra. A Komáromban készült felvétel tanúsága szerint Hegedűs József szanitéckatonaként szolgált. A városban működött a 18. számú helyőrségi kórház, az intézmény működtetését itt is egy az egészségügyi csapat (Sanitäts-Truppe) egyik különítménye végezte, ebben az időszakban Otto Steyrer 2. osztályú százados vezetése alatt. Azt ugyan nem ismerem, hogy milyen elvek szerint válogatták ehhez  a csapatnemhez az újoncokat, de azt feltételezhetjük, hogy Hegedűs iskolai végezettségének volt köze a dologhoz. Ami viszont feltűnő, hogy egyenruháján nem látható az egyéves önkéntesek paszománya, tehát minden bizonnyal leszolgálta mind a három esztendőt, pedig tanult emberként jogosult lett volna az önkéntesi évre.



Az egészségügyi csapat egyébként buzérvörössel hajtókázott öltözetet viselt aranyszínű gombokkal és ugyancsak vörössel szegett fekete pantallót. A képen a középen álló őrvezető a díszöltözetet viseli, míg két társa a hétköznapokon viselt zubbonyban látható, amihez világos színű nyári pantallót öltöttek fel. Mindhármukon jól látható a jellegzetes, széles pengéjű 1853 M utászkard. A szanitécek 1862 óta nem viseltek lőfegyvert.
A felvétel Wittmann Nándor műtermében készült, amely az úgynevezett Rác-templom udvarában működött.
Katonai szolgálata végeztével Hegedűs József Püspökladányban telepedett le, ahol tanult hivatásának megfelelően tanítóként kereste kenyerét. 1896-ban megnősült, öt gyermeke született. A fennmaradt dokumentumokból úgy tűnik, hogy az első világháború idején újra egyenruhát kellett öltenie, erről azonban részletesebb információ nem maradt fenn. 1928-ban hunyt el Püspökladányban, ekkor már ő volt az egyik helyi iskola igazgatója.


Köszönet a felvételekért és az életrajzi adatokért Megyaszai Szilviának és a Püspökladány Anno-nak, valamint a fotók közlési engedélyét Némedy Józsefnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése