2015. június 24., szerda

A Nagy Háború hősi halottai: A fekete június

Ez a hősi halottakról szóló poszt most rendhagyó módon több katonáról emlékezik meg. 1915 júniusában ugyanis néhány nap alatt ugyanis tizenegy komáromi katona halt hősi halált. A 12. közös gyalogezred 1916 június 24-26 között igen heves harcokat vívott Galíciában, a Lvivtól délkeletre található mai Bibrka város környékén. A tizenkettesek egyik zászlósa, Hajnal Jenő sikeres haditettével ekkor érdemelte ki az Arany Vitézségi Érmet.



Több elesett esetében a hivatalos veszteséglista nem tudott pontosabb dátummal szolgálni a hősi halál időpontját illetően, hanem az említett három napot adta meg.


Berecz László gyalogos. Született 1885-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 4. századának katonája. Emlékét a református templom emléktáblája őrzi.
Brenner Lipót gyalogos. Született 1884-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 3. századának katonája. Emlékét a zsinagóga emléktáblája őrzi.
Buda Ferenc gyalogos. Született 1885-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 7. századának katonája.
Földvári Antal gyalogos. Született 1890-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 6. századának katonája. Emlékét a Szent András templom emléktáblája őrzi.
Jeney Mihály gyalogos. A cs. és kir. 12. gyalogezred 6. századának katonája.
Komjáti Zsigmond gyalogos. Született 1880.02.05-én, a cs. és kir. 12. gyalogezred 7. századának katonája. Emlékét a református templom emléktáblája őrzi.
Lévai Gábor gyalogos. Született 1884-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 9. századának katonája
Markó János gyalogos. Született 1882-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred katonája. Emlékét a Szent András templom emléktáblája őrzi.
Natanek Mór gyalogos. Született 1879-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 7. századának katonája
Dr. hliniki Neuberger Albert gyalogos. Született 1882-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 9. századának katonája. Emlékét a zsinagóga emléktáblája őrzi.
Rédli Károly gyalogos. Született 1884-ben, a cs. és kir. 12. gyalogezred 8. századának katonája. Emlékét a Szent András templom emléktáblája őrzi.

A feljegyzések szerint Brenner és Földvári Bibrkán, Neuberger és Rédli Horysznén, Markó és Komjáti Chlebowicén estek el. Utóbbi két apró falu Bibrkától nyugatra, a Davidivka folyó völgyében. A többiek esetében pontosabb helyet nem lehet megjelölni.


Bár nem a komáromi ezredben szolgált, de ugyanebben az időszakban halt hősi halált, az ugyancsak komáromi születésű Perlaki József egyéves önkéntes tizedes. 1893-ban született, a cs. és kir. 19. gyalogezred 14. századának katonája volt.


A jelvény fotójáért köszönet Szanyi Miklósnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése