2016. november 20., vasárnap

Hírek a múltból 16.: Exhumálás

Olasz hősi halottakat exhumáltak a vármegyében. 

Az olasz kormány a legnagyobb kegyelettel viseltetvén hősi halottai iránt, elrendelte, hogy követsége útján a magyarországi hősi halottakat Budapestre vigyék és ott egy gyűjtő-temetőbe helyezzék és közös díszes síremlékkel jelöljék meg helyeiket. E célból az olasz követség katonai attaséja megbízásából Angelo Roma kedden Komáromba érkezett, hogy a volt járványkórház melletti katonai temető hat olasz hadifogoly tetemét exhumálta. Az exhumálást dr. Varga Miksa tiszti orvos jelenléteben hajtották végre. Az exhumálás alkalmával 
kegyeletünk jeléül megjelentek a polgári és katonai hatóságaink, a komáromi Frontharcos Szövetség kiküldöttei, akik koszorút helyezlek el az olasz hősi halottak hamvaira. Az exhumálásra kivonult a helyőrség díszszakasza is. A hamvakat Surányi Ferenc apátplébános újra beszentelte. Angelo Roma olasz attassé megbízott Komaromból Mocsára s onnan Felsőgallára ment hasonló küldetéssel. Komaromból 6 Mocsáról 1, Felsőgalláról 1 , Dunaalmásról 1 olasz katona hamvait szállították a budapesti gyűjtő temetőbe.
Komárommegyei Hírlap 1934 augusztus 4.
 A Magyarország területén az I. világháború alatt eltemetett olasz katonákat - mint a cikk is említi - Budapesten temették újra. Az olasz katonai parcellát a 10. kerületi Új Köztemetőben alakították ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése