2023. március 4., szombat

Fénykép 25.: Csoportkép...de hol is?

Mai bejegyzésem kicsit kakukktojás, mert a bemutatott fényképet ugyan komáromi fotográfus
készítette, de nem Komáromban...de ne szaladjunk ennyire előre. 

Igen tekintélyes méretű fotóról van szó, a hátlap kartonnal együtt majdnem A3-as nagyságú. A méret indokolt, hiszen a csoportképen több, mint hetven személyt számolhatunk meg. Egy részük civil, de a többség katona, ruházatukból ítélve nagyrészt huszárok - legalábbis első ránézése ezt gondoltam. 

A csoport középpontjában egy ezredes és egy vezérőrnagy ül, többek között ebből próbáltam kiindulni az azonosítás során. A kitüntetések nem látszanak túl jól, de az 1898-as Jubileumi Érem már ott val, az 1908-as Jubileumi Kereszt még nincs. És máris leszűkítettük röpke 10 esztendőre a kép keletkezésének időintervallumát. Mivel a fotós szerencsére ellátta cégjelzéssel a kartont, ezt a 10 évet tovább redukálhatjuk, méghozzá számottevő mértékben. Bokor Gyula ugyanis 1907 májusában kezdte a pályafutását Komáromban, a Jubileumi kereszteket pedig 1908 végén kezdték kiosztani. Adva volt tehát egy viszonylag szűk időablak, de a többivel nem tudtam zöldágra vergődni. 


Továbbra is arra gondoltam, hogy huszárok vannak a képen - Komáromba azoban csak 1909 elején érkezett számttevő mennyiségű huszár, tekintve hogy a déli városrész lovassági laktanyáját csak 1908 október végén adták át. Ráadásul a képen látható tisztek bőven meghaladták egy huszárezred tisztikarát, ráadásul az ebben az időszakban aktív huszár ezredesek közül egynek sem volt olyan gazdag kitüntetéssora, mint a középen ülő tisztnek (Vaskorona Rend III. osztálya, Ferenc-József Rend lovagkeresztje és egy Katonai Érdemkereszt).

A rejtélyt végül Kajon Árpád barátom oldotta meg az Arcanum Digitális Tudománytár arckeresőjének segítségével. A program szerint ugyanis a középen ülő személy nem más, mit az osztrák-magyar haderő méneskarának legendás alakja, Fadlallah el-Hedad Mihály (1843-1924) ezredes.

Fadlallah a képen és egy korabeli sajtófotón

Élettörténete szerint az árvaságra jutott maronita keresztény szír lovászfiú 1858-ban, egy lószállítmánnyal együtt került Ausztriába. A lovakat megszemlélő Ferenc József figyelmét felkeltette a tizenéves fiú, aki az uralkodó támogatásával katonaiskolába került. Egész pályafutása során a méneskarnál szolgált, 1910-ben vonult nyugdíjba, a bábolnai ménes katonai osztagának  parancsnokaként. 1912-ben az uralkodó címztes vezérőrnaggyá léptette elő. 1924-ben bekövetkezett haláláig Bábolnán élt. 

De mi lehetett az alkalom, aminek fő szereplője szemmel láthatólag Fadlallah el-Hedad ezredes volt? Némi keresés után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a kép az 50. szolgálati évének megünneplése alkalmából készült. 1907 szeptemberében a magyarországi lótenyésztő intézetek katonai felügyelője, szentkirályi Nagy Valér vezérőrnagy adta át neki az uralkodó által adományozott Ferenc József Rend középkeresztjét, valamint az 50 év után járó Tiszti Szolgálati Jel I. osztályát. 

A korabeli sajtó így írt az eseményről: 

Fadlallah El Hedad Mihály ezredes ménesparancsnokot, katonai szolgálatának félszázados évfordulója alkalmából tiszttársai, barátai és tisztelői ma üdvözölték Bábolnán. Ma nyújtotta át Nagy Valér tábornok ünnepélyesen a király által adományozott Ferencz József-rend középkeresztjének jelvényeit s az ötven éves szolgálati érmet. Ebből az ünnepélyes alkalomból Darányi Ignácz földművelésügyi miniszter is táviratban üdvözölte a jubilánst. 

Az Ujság 1907. szeptember 29.  

Fadlallah, Nagy és Némai

Adott tehát Fadlallah, balján Nagy Valér vezérőrnagy. Mellette egy ezredes ül - mivel ekkortájt a méneskarban három ezredes volt, ő a kitüntetései alapján Némai Ferenc lehet, a nagykőrösi méntelep katonai osztagának parancsnoka. Hogy a Fadlallah mellett helyet foglaló hölgy ki lehet, arról sejtelmem sincs, tudomásom szerint az ezredes nőtlen volt. A mellette ülő két civil úriember valószínűleg a bábolnai állami ménesbirtok vezetéséhez tartozik. A jószágigazgatói beosztást nem sokkal korábban vette át Fridrik Géza Krick Aladártól, nem zárható ki, hogy mindkettejüket meghívták az eseményre. A polgári és egyházi személyek valószínűleg szintén környékbeliek - Bábolna ekkor még Bábolnapuszta néven Banához tartozott. A hölgy mögött álló őrnagy valószínűsíthetően csallóköz-megyercsi Szabadhegyi Ákos őrnagy, a kisbéri ménes katonai osztagának parancsnoka lehet. Érdekesség még a képen feltűnő dragonyos főhadnagy(?). 


Nyíllal jelölve Szabadhegyi Ákos(?)


Dragonyos főhadnagy

Ami a fotóst illeti: a környéken valószínűleg Komáromban működött legközelebb fotográfus. Mivel akkoriban egy ilyen kitelepülés a szükséges eszközökkel együtt valószínűleg a nap nagyobb részét elvitte, a régebben működő mesterek valószínűleg nem, vagy csak drágán vállalkoztak egy ilyen munkára. A pályakezdő Bokor Gyulának ellenben kapóra jöhetett a feladat, így ő örökíthette meg a jeles eseményre meghívott vendégeket és az ünnepeltet. 



A csoportképen egyébként még egy embert tudtam nagy valószínűséggel azonosítani - de erről majd legközelebb...



6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Fedlallah bal kezénél, sötét egyenruhában 3 kitüntetéssel dédnagyapám látható. Varga József méneskari főállatorvos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne, de sajnos nem lehet ő. Az egyenruha nem stimmel, az állatorvosoknak ekkor már nem volt atillájuk. Az álló alak egyébként egy őrnagy, Varga József csak 1913-ban lett főhadnagyi rendfokozatú állatorvos, és ekkor is még csak két kitüntetése volt (Jubilumi Érem és Jubileumi Kereszt).

      Törlés
    2. Elküldjem a fényképét?

      Törlés
    3. Igen, köszönöm! komaromkatonai[kukac]gmail[pont]com

      Törlés
    4. Elküldtem. Szerintem ő az, nagyon hasonlít.

      Törlés