2024. február 3., szombat

Műtárgy: táncrend

A farsangi időszak apropóján, most egy táncrendet szeretnék bemutatni. A rajta olvasható, német nyelvű felirat szerint a komáromi Katonai Tudományos Egylet és Kaszinó (Militärwissenschaftlicher und Kasinoverein Komárom) által kibocsátott nyomtatványról van szó. A belső lapon Schönwald Tivadar nyomdájának cégjelzése látható, amely 1897 és 1913 között működött. Mivel a táncrend egy személyes jellegű felirattól eltekintve kitöltetlen, sajnos pontosabb korszakolásra nincs lehetőség, bár a szecessziós jegyeket mutató tipográfia már azt engedi sejtetni, hogy a nyomtatvány inkább 1910 körül készülhetett. 

A táncrendet arra használták, hogy a bálon, táncmulatságon részt vevő hölgyek nyilván tudják tartani, hogy egy-egy táncot melyik úriembernek igérték oda. Mivel az ilyen események elsőrendű fontossággal bírtak a párválasztás, udvarlás terén, bizony nem kis jelentősége volt annak, hogy egy fiatalember neve bekerül-e a választott ideál táncrendjébe, s még az sem volt mindegy, hogy melyik táncot kinek ígérte el az adott hölgy. Két táncot ugyanannak a személynek felajánlani igen kellemetlen helyzetet teremthetett, ezek elkerülésére szolgált a táncrend.

A bemutatott példány eléggé egyszerű darab, a jelesebb eseményekre általában igen míves táncrendeket készítettek, amiket a hölgyek többnyire becses emlékként őriztek. Gyakorta iróalkalmatosság is tartozott hozzájuk, a nevek feljegyzéséhez. Bár az sem elképzelhetetlen, hogy ez a nyomtatvány csak "betétlapként" funkcionált, a borítót pedig az alkalomnak megfelelő kivitelben rendelték meg. 

Összesen tizennégy tánc szerepel a programban, a keringő (walzer) népszerűsége láthatóan magasan állt. Ezek mellett csupán egy francia négyes (quadrille), illetve egy csárdás és egy gyors polka (másik nevén: galopp) kapott helyet a repertoárban. Az első nyolc tánc után szünetet tartottak. A gyors polka nem véletlenül lett a záróakkord: a gyors ütemű, pattogós tánc a hölgyek ruházatát és kiegészítőit alaposan szétzilálhatta. Tipikus példája volt a korban a ma is népszerű Tritsch-Tratsch-Polka, Johann Starusstól. A francia négyes társastánc, meghatározott koreográfia szerint járták. 


komáromi Katonai Tudományos Egylet és Kaszinó 1874-ban alakult, és tudomásom szerint 1918-ig létezett. A katonatisztek által fenntartott egyesület székhelye a tiszti pavilonban volt, jelentős szerepet játszottak a város kulturális és társadalmi életében, saját könyvtárral is rendelkezett. Rendszeresen szerveztek felolvasóesteket, hangversenyeket, és természetesen mulatságokat, bálokat is. E rendezvények emléke lehet a most bemutatott táncrend is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése