2024. április 4., csütörtök

Fénykép 29.: Őrvezetők 1924

A bemutatott felvételen Horváth Antal győri vándorfényképész bélyegzője olvasható, így nem
biztos hogy a kép Komáromban készült, a dedikáció datálása ellenben egyértelműen a város van megjelölve. A teljes felirat a következő: 

Emlék Mariskánknak Komárom 1924. IV. 4. 

A dátum tanúsága szerint e sorok pontosan 100 ével ezelőtt íródtak. A korabeli írás alatt egy jóval később, golyóstollal odavetett név olvasható: Babos Pál. Mindezen túlmenően sajnos más információt nem tudhatunk meg a feliratokból. 

Magán a forón két, őrvezetpi rendfokozatban lévő katona látható, beazonosíthatatlan helyszínen. Érdekességet az általuk viselt felsőruházat jelent. A bal oldali katonán jól azonosíthatóan egy amerikai zubbony látható. A Nemzeti Hadsereg még 1920-ban vásárolt 1000 készlet használt amerikai egyenruhát, az Európában állomásozó haderő leszerelési anyagából, ezt a fennmaradt fényképeken kívül levéltári anyag is bizonyítja. A legénységi használatra szánt amerikai eredetű ruházat vélhetően az 1920-as évek közepén kopott ki a szolgálatból, az itt bemutatott fotó tanúsága szerint 1924-ban még akadt katona, aki ilyet viselt. A zubbony gombjai jól láthatóan sima felületűek, úgy tűnik hogy felületüket szövet borítja. Feltehetően a régi gombokat próbálták meg ilyen módon hasznosítani. 

A jobb oldali személyen egy rejtett gombolású, világháborús minta alapján készült zubbony látható, a mellzsebek fedőit azonban - vélhetően utólag - gombolással látták el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése