2015. november 29., vasárnap

Fénykép 10.: Katona karórával

A most bemutatott fénykép egy hamisítatlan első világháborús felvétel. A Licht Ödön Klapka téri műtermében készült fotót képeslapnak dolgozták ki, postára azonban nem adták fel, sőt semmiféle írás nincs a hátulján, így csak azokra az információkra hagyatkozhatunk, amiket a képről le lehet olvasni. A katona csukaszürke egyenruhát visel, a derékszíján látható címer elárulja, hogy a közös hadseregben szolgál. Fegyvernemét pontosan nem lehet megállapítani, de nagy valószínűséggel gyalogos, a derekán Mannlicher bajonett lóg. Rendfokozata nincs, a zubbony alatt viselt ruhadarab (alighanem egy kötött pulóver, korabeli nevén kötszövött ujjas) gallérját kihajtotta. Ez a katonák körében elterjedt szokás volt, viszont tiltották is, ugyanis a eltakarta a zubbony gallérjára rögzített rendfokozati jelzéseket. 
Igen feltűnő a bal karján viselt óra, amelynek érdemes némi figyelmet szentelni. A karóra már a 19. században ismert volt, azonban nem praktikus megfontolásokból, hanem ékszer gyanánt viselték így a nők az óráikat, amelyeket - utalva a kettős funkcióra - karkötőórának, vagy karperecórának neveztek. A férfiak zsebórát használtak. A hadseregek azonban felismerték a karra rögzíthető időmérők hasznosságát, melyek segítségével könnyen ellenőrizni lehetett a pontos időt, hogy megfelelően összehangolhassák a katonai műveleteket. A katonáknál tehát már a 19. század végén megjelentek a karórák, de szélesebb körben nem terjedtek el, amiben szerepet játszott az is,
hogy a korábban említett ékszer-funkció miatt kifejezetten nőies dolognak tartották a karóraviselést. Az áttörést az I. világháború hozta meg, a harctereken hamar bebizonyosodott a karóra hasznossága. Megjelentek a kifejezetten férfiaknak gyártott karórák. Sok katona azonban a civil életben használt zsebórájával ment a háborúba. Mivel akkoriban az óra életre szóló, sőt többgenerációs használati tárgy is volt, ráadásul meglehetősen drága is, sokan nem vásároltak másik órát, hanem a zsebórát alakították át úgy, hogy karon is viselni lehessen. Ennek egyik módja volt a képen is látható csuklószíjas bőrtok, amely az óra számlapját szabadon hagyta, és némi védelmet is biztosított az érzékeny szerkezetnek. E mellett léteztek más megoldások is, gyakran csak egy szíjat erősítettek a zsebórára, de létezett fém védőrács is, amellyel az óra üvegét védték a sérülésektől.


Érdekességképpen egy hasonló bőr óratok Dirk Fassbender német óragyűjtő honlapjáról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése