2015. december 26., szombat

Emléktábla a Pasubion

Tavaly belinkeltem a blogra Káplár Béla úr, a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat vezetőjének írását, amely a komáromi 1/6-os árkászszázad Monte Pasubión végrehajtott haditettéről szólt. A nagykátai tüzérek azóta emléktáblát is emeltek a helyszínen. Én ezen a ponton át is adom a szót Káplár úrnak:

Emléktábla a Pasubion

A hadtörténelem legnagyobb aknaharcának, robbantásának a történetét Olaszországban hallottuk legelőször, kinti barátaink elbeszéléséből. Az I vh.-ban a kopár Pasubio hegy legmagasabb pontján (2220 m) befészkelő olasz csapatokat lerobbantották az osztrák csapatok, szólt a fáma. Akkor még nem tudtuk, de még csak nem is sejtettük mennyire lenyűgözi ez a történet csapatunkat.
Itthon véletlenül – már tudom, hogy ez nem volt véletlen - a kezembe került egy a Nagy Háború műszaki csapatainak cselekedeteit leíró könyv, melyben rövidesen megtaláltam az 1./6. komáromi árkászszázad történetét, és ekkor derült ki hitelesen, hogy ők hajtották végre Endrődy László százados vezetésével, szín magyar tisztikarral és legénységgel azt a haditettet.
A történet igen röviden. Az első világháborúban az olasz hegyi alakulatok bevehetetlen állásokat építettek ki maguknak a Pasubio hegy legnagyobb pontján 2220 m-en. Innen remekül ellenőrizték a közelben elvonuló két völgy útjait. Az osztrák-magyar hadak az olaszokéval szemben lévő csúcson és annak fennsíkján fészkelték be magukat az ellenségtől kb. 150 méterre. Hónapokig küszködtek egymással, míg az osztrák- magyar hadvezetés úgy döntött robbantani kell. Ez azt jelentette, hogy a mészkőbe járatot vágnak az olasz állások alá és azt felrobbantva megsemmisítik. Ezt a haditettet hajtotta végre a komáromi század. (A történet az 2014. március 31.-i bejegyzésben olvasható.) 2009-ben dolgozott csapatunk ezen a hegyen a csúcs közelében egy olasz katonatemető rendbetételén. Ekkor jártuk be az egykori csatamezőt és született az ötlet, egy emléktábla állításra. Giacomo Framarin olasz barátunk igen hathatós közreműködésével, a komáromi Klapka György Múzeum támogatásával, 2015 szeptember 5.-én az egykori osztrák-magyar állások közepén, négy nyelvű bronz emléktáblát avattunk, a magyar katonáink, a komáromi árkászszázad mérhetetlen szenvedései, hősies helytállásuk és hadi dicsőségük emlékére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése