2019. július 11., csütörtök

Osztrák Arany Vitézségi Érmesek Komáromnál 1849 (III. rész)



Ignaz Kohlmann őrmester

Ferko/Demko Czuchraniuk gránátos tizedes

Dimitro/Gmitro/Johann Schramm őrvezető/tizedes

Nachim/Josef Wagner közlegény

mind a négyen a cs. kir. 15. (Adolf nassaui herceg) sorgyalogezred katonái



Az osztrák Jablonowski-dandár részeként a Nassau-gyalogezred 1. zászlóalja az ácsi erdőben foglalt el védekező állást. A zászlóalj igen szívós ellenállást tanúsított a támadó magyar VII. hadtest csapataival szemben. Schramm tizedes és Wagner közlegény a harc során a sebesülten fogságba esett Karl von Schauer századost kiszabadították, majd kimentették a csatatérről. Kohlmann őrmester hőstettéről sajnos nem számolt be az ezredtörténet, de annyit megemlített, hogy korábban már elnyerte az I. illetve a II. osztályú Ezüst Vitézségi Érmet is.

Az ezred gránátososztálya a Herzinger-hadosztályba volt beosztva. Czuchraniuk tizedes a Csém környéki harcokban a hadosztály parancsnokát, Herzinger altábornagyot mentette meg (sajnos az ezredtörténet részleteket nem közölt ez esetről).
Kohlmann őrmester még egy kitüntetést kapott a fentieken kívül: az orosz Szent György-rend V. osztályát. Érdekes módon azonban ez nem "személyi" adományozás volt: a kereszt azzal a feltétellel került az ezredhez, hogy a legérdemesebb legénységi állományú katonának kell adni, azonban halála esetén az továbbszáll a következő arra érdemesre. Kohlmann őrmester 1861-ben hunyt el, a Szent György-rendet ekkor az eddigre ezreddobossá avanzsált Czuchraniuk örökölte meg. Ő egyébként Az Arany Vitézségi Érem mellé az ezredtulajdonos által adományozott nassaui ezüst katonai érdemérmet is elnyerte.

Franz Polzhofer tizedes, cs. kir. 5. (Auersperg) vértesezred 

Polzhofer tizedes saját sebesülése ellenére átadta lovát Georg von Ebeling századosnak. Ezután új lovat szerzett, majd két foglyot ejtett, akiket lovaikkal együtt a századához kísért. Tettéért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki. 


Rudolf Janiczek őrmester, cs. kir. 4. (Császár) ulánusezred


Franz Wölfel századkovács, cs. kir. 4. (Császár) ulánusezred


Bár a négyes ulánusok ezredtörténete mindkét érdemszerzőt megemlíti, a konkrét esetleírásokkal adós marad. Janiczek őrmesternél is csupán annyi tudható, hogy a két csatanapon tanúsított "haláltmegvető, merész és bátor" magatartásával nyerte el az Arany Vitézségi Érmet, korábban pedig az I. osztályú Ezüst Vitézségi Éremmel is kitüntették. 1850-ben "ráadásként" az orosz Szent György-rendet is megkapta. Karrierje felfelé ívelt: tiszti kinevezést kapott, pályafutását az arciér-testőrség századosaként fejezte be 1864-ben. 1869-ben hunyt el, mindössze 48 évesen.


A poszt illusztrációi az Annie S K Brown Military Collection-ból származnak.The source of the illustrations is the Annie S K Brown Military Collection.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése