2019. augusztus 13., kedd

Fénykép 19.: Vendéglői életkép

Nemrég került a kezembe ez a felvétel, amely egy vendéglőben iszogató társaságot ábrázol. A asztalon vörösbor, szódavíz és pezsgő, az asztal körül hat férfi, ketten katonák. A fotóra egy pincér is felkerült. A hátlapon Mórocz Ernő komáromi fényképész bélyegzője látható, valamint kézzel írva a Komárom 1944 felirat.

Mit tudhatunk meg a képről?


Először is, a felirat minden bizonnyal hibás, legalább is nem esik egybe a fotó készítésének idejével. Az első intő jel a katonák egyenruhája volt: az 1926 M állógalléros zubbonyokat 1939-ben lecserélték. Természetesen a régi zubbonyok cseréje nem ment egyik napról a másikra, de 1944-ben már aligha viseltek ilyet, főként nem kimenő alkalmával. 
Alaposabban szemügyre vettem a tizedes feje felett látható hirdetményt is, amely egy moziplakátnak bizonyult. Három film címét sikerült beazonosítanom:




Legalul látható az Áll a bál című magyar romantikus vígjáték a főszerepben Csortos Gyula, Simor Erzsi, Szeleczky Zita, de feltűnik a vásznon a fiatal Gobbi Hilda is. A film bemutatója 1939 szeptember 28-án volt. A teljes mozi itt megtekinthető.

Egy sorral feljebb az Ez Berry őrmester (Sergeant Berry) német western-vígjáték címét olvashatjuk.  A magyar mozik 1939 október közepétől játszották. A film intrója itt megtekinthető.
A harmadik film címéből csupán egy töredék látható, de úgy hiszem hogy a Siegfried-vonal (Der Westwall) című német propagandafilmről van szó. A film magyarországi premierje 1939 szeptember 7-én volt. A teljes film itt megtekinthető.
A pincér mögött két másik plakát látható: egy ismeretlen italreklám, valamint egy "Erdély vissza!" feliratú propagandanyomat. Bár az ilyen plakátok Erdély visszatérése után is kinn maradhattak, erősen valószínű, hogy a felvétel még a második bécsi döntés előtt készült. 

Jobbról a második férfi hajtókájára egy pajzsforma jelvény van feltűzve. Igen valószínű, hogy ez nem más, mint a Frontharcos Szövetség jelvénye, amelyet fehér zománc díszít.Utóbbi azért lényeges, mivel a jelvényeket 1940 január 1-től zöld zománcozásúra kellett cseréni, mivel a Frontharcos Szövetség átalakult Tűzharcos szövetséggé. 

A fentiek alapján kijelenthető, hogy a felvétel valamikor 1939 októbere után, de valószínűleg még az év vége előtt készülhetett. Az őszi-téli időszakot megerősítik a háttérben függő télikabátok is. 

A frontharcosok jelvényét viselő férfiról úgy sejtem, hogy a szervezet aktív tagja lehetett, ezért végignéztem a feljegyzéseimet az ismert komáromi frontharcosokról. Mivel a Magyar Frontharcos Mozgalom többükről fényképet is közölt, ezért reméltem, hogy sikerül beazonosítanom az illetőt, s azt hiszem sikerrel jártam: Csonka Antal, a cs. és kir. 19. gyalogezred egykori szakaszvezetője, aki Komáromban vendéglősként működött. 1933 és 1944 között ő üzemeltette a Komárom és Vidéke Ipartestület székházában lévő vendéglőt, a Klapka György út 31. szám alatt. Csonka e mellett a komáromi frontharcos főcsoport törzsvezetője volt, a szervezet összejöveteleit pedig az általa üzemeltetett étteremben tartották. A fentiek alapján a felvétel is itt készülhetett.Az épület egyébként még ma is megvan, korábban vendéglátóhóhelyként üzemelt, jelenleg üresen áll. 


A képen látható többi személy kilétére sajnos ötletem sincsen. Kérem, ha valaki felismeri egyiküket, ossza meg velem az információt a blog elérhetőségein, vagy a kommentek között.

FRISSÍTÉS: Rabi Lenke segítségével sikerült kissé pontosítani a dátumot: ezek a filmek 1940 január végén, illetve február első napjaiban futottak a Tiszti Palotában működő "Jókai Mozgó" mozi műsorán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése