2023. augusztus 6., vasárnap

Pénzesutalvány

149 évvel ezelőtt, 1874. augusztus 6-án, csütörtökön adták fel ezt a postautalványt a Szerém vármegyei Sotin falu postahivatalában. Bizonyos Georg Blum 3 forint összeget küldött Komáromba Sebastian Blum gyalogos részére, aki - mint az az utalványon is olvasható - a cs. kir. 70. gyalogezredben (ezredtulajdonos: báró Franz Philippovich von Philippsberg táborszernagy) szolgált ekkor. A Pétervárad környékéről sorozott ezred alapvetően horvát legénységű volt, de szolgáltak itt más nemzetiségek is. Sotin maga elég vegyes lakosságú volt, a horvát többség mellett jelentős magyar és németajkú kisebbséggel. A feladó és a címzett nevük alapján valószínűleg az utóbbi csoporthoz tartoztak. 

Az utalvány a sotini postahivatalból (melyet nem sokkal korábban, 1869-ben alapítottak), minden bizonnyal közúton ment Vukovárra, ahonnan már feltehetőleg vasúton folytatta több, mint 300 kilométeres útját Komárom felé. Rendeltetési helyére a hátoldali bélyegző tanúsága szerint három nappal később, 9-én vasárnap érkezett meg. 

Blum gyalogos nyilván nagyon örült a pénzsegélynek, de mire is lehetett elég ez az összeg?

A 3 forint mai árfolyamon az artortenet.hu adatbázisa szerint 15325 mai forintnak felelne meg. Ez azonban megtévesztő lehet, mert az összeg vásárlóértéke a korban lényegesen nagyobb volt. Beszédes lehet az adat, hogy az ugyanebben az évben kelt honvédelmi miniszteri rendelet szerint a honvéd zászlóaljorvosok helyettesítésére kirendelt civil orvosoknak 1 forint napidíj járt. De a m. kir honvédség Rendeleti Közlönyét egy évre 3 forintért lehetett előfizetni. 

Blum gyalogos pedig akár elmehetett belőle a "Három huszár", vagy a "Mexikó" nevű zugkocsmák egyikébe - egyenetlenkedni :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése