2023. szeptember 28., csütörtök

Trench art kulacspohár

A trench-art, avagy magyar nevén lövészárok-művészet az az alkotó tevékenység, amelyet
jellemzően háborús időkben katonák, hadifoglyok, időnként civilek végeznek. Ennek során jellemzően katonai tárgyakat, felszereléseket, vagy akár harctéri hulladékot alakítanak át dísz-, illetve emléktárggyá. A mai bejegyzés egy ilyen tárgyat mutat be.

Néhány éve a világhálón bukkant fel az alábbi képeken látható ivóalkalmatosság. Egy alumíniumból készült, 2,5 decis német kulacspohár, gyártójelzés nélkül. Egykori (valószinűleg nem az első) tulajdonosa egy magyar katona lehetett. 

A pohár aljába az SZGY monogramot karcolták, később a betűk vonalát egy másik technikával kihangsúlyozták. Az oldalfalat ugyanezzel az eljárással díszítették és feliratozták. Fő motívuma egy kalligrafikus SZ betű, melyet indavonalak vesznek körbe. Felette és alatta felirat olvasható:

910. m. u. zl. 100/112. szd. 1945 KOMAROM FOGOJTAB

A felirat első fele az egykkori tulajdonos alakulatát takarja, feloldása: 910. munkás zászlóalj 100/112. század. 

1944 őszén több munkászászlóaljat állítottak fel országerődítési célokból, ezek egy része 900-as hadrendi számot kapott. Fontos megjegyezni, hogy ezek állománya nem faji, politikai, nemzetiségi alapon diszkrimináltakból állt, hanem egyszerű hadkötelesekből (bár feltehetőleg főként az arcvonalszolgálatra kevésbé alkalmasak kerültek ide). Sajnos ezekről az alakulatokról roppant keveset tudunk.

Komáromban 1945-től nem kifejezetten fogoly-, hanem szűrőtábor működött, ahová a nyugatról hazakerült magyar katonákat gyűjtötték. A létesítmény célja elsősorban a háborús bűnösök, illetve az egyéb veszélyesnek minősülő elemek (nyilasok, SS tagok, stb.) kiszűrése volt. Ettől függetlenül az itt visszatartottak nagy része nyilván fogságként élte meg a táborban töltött időt. Így lehetett ezzel az az SZGY monogramú katona is, aki ezt a poharat használta, és - nyilván időtöltés céljából - kidíszítette. Az ország elhagyása, majd a visszatérés viszontagságai után a komáromi táborban eltöltött napok, hetek igen értelmetlennek tűntek, főként hogy nyilván a körülmények is igen mostohák voltak. Sok ezer magyar katona várta itt, hogy végre hazatérhessen a családjához.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése